Zoeken in deze blog

zondag 21 mei 2017

Geluidsoplossingen

Binnenin ons huisje komen accoustische panelen. Dit doen we om verschillende redenen. Ten eerste om nog extra geluidsisolatie te hebben voor de slaapgedeeltes, en ten tweede voor de geluidskwaliteit in rest van de woning, namelijk de woonkamer, keuken en speelzolder.


accoustische panelen
Mijn man heeft NAH, waardoor hij na het middageten altijd even moet slapen. Hij wordt snel wakker door geluid, dus was bij het ontwerpen de voorwaarde dat onze slaapzolder dicht moest zijn en geïsoleerd voor geluid. Dit gaan we doen met geluidsisolatie, maar ook door aan de buitenkant van de wanden geluid te laten absorberen en als het ware terug te kaatsen door de accoustische panelen. Ook gaan we een verticale tuin maken tegen een deel van de wand van onze slaapzolder, zoals in het voorbeeld hieronder.

verticale tuin

Planten absorberen ook geluid en zijn ook goed voor de gezondheid, dus dat is een win-win situatie. En mooi natuurlijk. We kunnen er dan mooi van genieten vanuit de woonkamer.
We gaan dit allemaal zelf maken.

We zijn al begonnen met het maken van de accoustische panelen en het is heel leuk om te bedenken dat je met muur van je huis bezig bent. We maken de accoustische panelen compleet van resthoutjes, die zo opeens heel mooi worden. Het lijkt er zelfs op dat we niet genoeg resthoutjes hebben, dus we moeten nog meer verzamelen, maar dat gaat vast wel lukken.
Dit is ook mooi een klusje wat we met de kinderen kunnen doen, en het werkt heel ontspannend.

Juda helpt met lijmen
puzzelen met resthoutjes

Het is puzzelen om de hoge en lage stukjes af te wisselen en een chaotisch patroon te krijgen, om zo te zorgen voor het vangen van de geluidsgolven in de verschillende openingen.
We moeten bepaalde stukjes los laten zitten, zodat we het paneel straks ook nog als wand kunnen vast schroeven.
De wanden onder onze slaapzolder - waar de slaapkamer van de kinderen komt - en de deur daar, worden ook accoustische panelen. We zullen wel een plumeau of zoiets nodig hebben straks :D
Verder leek ons de accoustische panelen ook goed om het eventuele piekgeluid wat te dempen van de kinderen en het spelen op de speelzolder. Dat is mooi meegenomen toch? 2 van de 3 kinderen slapen nu ook nog overdag, dus dan is het ook wel handig om geluidsisolatie voor hun slaapkamer te hebben, zodat ze lekker kunnen slapen terwijl wij in de woonkamer ernaast zijn. Voor 's avonds is dat natuurlijk ook wel handig, als zij al op bed liggen.
Een andere mooie bijkomstigheid van de geluidsisolatie is dat we ook goed een filmpje kunnen kijken op onze slaapzolder, zonder dat het geluid overal in het huis te horen is. Ik zie mezelf al zitten op ons bed, een filmpje op de laptop...

1 opmerking:

  1. Fantastisch! wat goed bedacht, en de planten zorgen ook nog eens voor gezonde lucht!

    BeantwoordenVerwijderen