Zoeken in deze blog

maandag 25 juni 2018

De zoektocht naar de juiste voorzieningen [2]

In het vorige bericht over de voorzieningen schreef ik over onze nieuwe wasmachine die we zouden gaan uitproberen. Ondertussen zijn we een jaar verder en gewend aan onze nieuwe wasmachine. We willen niet meer anders! Het is zo heerlijk om snel een wasje te kunnen doen. Ook is onze energierekening nog verder omlaag gegaan. Dit komt door de wasmachine en de vrieskisten, waarvan we er 1 als koelkist gebruiken.


De wasmachine
Onze wasmachine is lichtgewicht (ik geloof 14,5 kg) en makkelijk verplaatsbaar. De wasser kun je instellen tot een maximaal van 15 min, normaal of zacht. De spinner (centrifuge) kun je instellen tot maximaal 5 minuten, waarna de was ook echt erg droog is, droger dan uit een gewone wasmachine. Je kunt je voorstellen dat een was dan snel is gedaan. Voor ons gebruik ik meestal 9 minuten de wasser met wasmiddel voor een was van 4-4,5 kg, dan in de spinner voor 2 minuten om het vieze water eruit te wringen. Daarna 6 minuten spoelen in de wasser met azijn als wasverzachter en nog 5 minuten in de spinner. Ophangen maar!
Je kunt zelf bepalen hoeveel was je erin doet (tot 4,5 kg) en hoeveel water om het goed te laten draaien. Kleinere wasjes kunnen dus ook heel makkelijk in kortere tijd met minder water en wasmiddel. vaak doe ik de kinderen in bad (in de waston) en gebruik daarna het (nog best schone) water voor de wasmachine. Het wordt sowieso nog gespoeld met schoon koud water, en bij het gebruik van deze wasmachine krijg je ook veel inzicht in je was. Het afgeven van kleur en ook hoe vies de dingen zijn, hoeveel stof het wasgoed afgeeft. Daarom gebruik ik nog een extra filter in de vorm van een pantykous aan het eind van de slang. Die vangt nog een heleboel op. Vooral de handdoeken, doekjes en theedoeken geven erg veel stof af. Die was ik nu samen, zodat het niet op de rest van de kleren komt te zitten. Er wordt ook behoorlijk wat kleur af gegeven.
Meestal was ik 2 wasjes in hetzelfde water, en houd daarbij rekening met de kleur. Eerst licht, daarna donkerder. Dat gaat prima. In tijd is dat ook efficiƫnter, dus dan heb ik in zo'n 35 minuten 2 wassen van 4,5 kg klaar om op te hangen :-)

De vrieskist en koelkist
Voor onze koelbehoeften hebben we 2 nieuwe vrieskisten aangeschaft. Dat was wel een investering, maar ze zijn veel zuiniger en onze oude koelkast liep ook op z'n eind. We hebben dus 2 dezelfde, maar 1 hebben we als koelkist in gebruik met een tijdklok, dus die staat elke anderhalf uur een kwartier aan om niet te koud te worden, en in de nacht zelfs nog minder omdat we dan de koelkist toch niet open doen.
We hebben gekozen voor een vrieskist in plaats van een vrieskast, omdat een kist aan de bovenkant open gaat, en dus minder kou loslaat als je hem open doet. Voor de koelkist geldt hetzelfde. Het was in het begin even wennen, maar is nu wel handig met de grote melkbussen die we hebben en de glazen flessen met drinken. Ook kan de hele yoghurtpan er makkelijk in staan. Je leert alles af te dekken, maar dat is sowieso het beste, en het mandje bovenin is makkelijk voor de kleinere dingen.

Andere voorzieningen
Verder zijn we nog op zoek naar andere voorzieningen. Een kacheltje, hout of toch gas? Waarschijnlijk wordt het een kleine, die ze ook op boten gebruiken. Een ventilator voor de keuken en een voor de badkamer, waarschijnlijk kiezen we die uit op het moment dat we in de bouw daar aan toe zijn. De kookplaat die op flessengas kan, hebben we al, die is ingebouwd in onze nieuwe keuken. We dachten eerst aan een inbouw radio/cd-speler maar we hebben nu gratis een klein torentje gekregen dat voldoende geluid kan produceren, dus voorlopig zal dat voldoen. Als waterfilter voor drinkbaar water gaan we voor een berkey filter. Verder hebben we net zonnepanelen gevonden op een executieveiling, daar later meer over.
Er zijn nog veel meer beslissingen te nemen, zoals helofytenfilter, waterpomp, accu's, omvormer, watertank. Alles op zijn tijd.

5 opmerkingen:

  1. En welke wasmachine heb je nou gekocht? In het vorige bericht had je gereageerd dat je nog een link zou plaatsen naar een verkoper. En hoeveel liter water gaat er per wasbeurt in jullie wasmachine?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. TecTake. Maar je kunt ook zoeken op het nr. XPB45-4518SA.
      De hoeveelheid water heb ik in het begin een keer gemeten, volgens mij was dat 25-30 liter voor een volle wasmachine. Maar als je kleinere wasjes hebt, kun je dus met minder water toe.

      Verwijderen
  2. Wat is het merk van je wasmachine?
    In je vorige blog beloofde je een link te plaatsen.
    Groetjes, Muis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. TecTake. Maar je kunt ook zoeken op het nr. XPB45-4518SA

      Verwijderen