Zoeken in deze blog

maandag 24 april 2017

Wij gaan tiny!

We volgden al een tijd de Tiny house filmpjes op YouTube en we gingen steeds meer mogelijkheden zien voor onszelf. Wat begon als het kijken naar een leuke serie van mensen die anders wonen, is het gegroeid naar een nieuwe stap in ons leven. We gaan een Tiny house zelf bouwen om er daarna in te gaan wonen met ons gezin. We hebben er heel veel zin in!

We ontdekten dat er al veel meer mensen in Nederland bezig zijn, of zelfs al klaar zijn met hun Tiny house. We zijn druk bezig gegaan met onderzoek en ontwerpen, maar daar in andere artikelen meer over.
Omdat we veel vragen krijgen, en het niet een eenvoudig verhaal is (en lastig te begrijpen is voor mensen die niet bekend zijn met Tiny houses), willen we hier wat meer toelichting geven over onze motivatie.

Waarom willen we in een Tiny house gaan wonen?

  • Het geeft ons meer financiĆ«le vrijheid. We wonen nu in een huurwoning waar we elke maand geld weggooien aan huur. Een eigen huis - dat betaalbaar is om te bouwen - scheelt ons straks aanzienlijk in maandelijkse lasten, zodat we ons geld anders kunnen besteden en kunnen gebruiken om te leven.

  • We willen kleiner gaan wonen omdat we met minder spullen toekunnen en daar ook minder ruimte voor nodig hebben. Het geeft ook meer rust in je hoofd om minder spullen te hebben. We willen een huis op maat, voor ons geschikt. Niet meer ruimte dan je nodig hebt, en de ruimte zo efficiĆ«nt mogelijk gebruiken. Zo kost het minder tijd om schoon te maken, voor het verplaatsen tussen activiteiten in je huis, en voor onderhoud waardoor we meer tijd over hebben voor ons gezin en andere dingen. Met ons gezin zijn we eigenlijk altijd in dezelfde ruimte en wordt de overige ruimte nauwelijks gebruikt. We hebben ontdekt dat hoe meer ruimte je hebt, hoe meer spullen je verzameld. Zo kun je meer buiten leven en genieten van de natuur.

  • Het is beter voor het milieu. Het geeft een kleinere ecologische voetafdruk. De ruimte waar je woont is kleiner dus is het sneller verwarmd door een klein kacheltje bijvoorbeeld. Het kost minder bouwmaterialen, wat vaak al gebouwd kan worden van restanten die bij de bouw van een gewoon huis worden weggegooid. Met een zelfvoorzienend huis ben je niet aangesloten op de nutsvoorzieningen. Door je eigen stroom op te wekken ga je bewuster met de stroom om en door regenwater te gebruiken en te filteren wordt je ook bewuster van je watergebruik en hoe je omgaat met het milieu.

  • Geen opmerkingen:

    Een reactie posten